Bergen Julemarked er et Miljøgodkjent arrangement

Gjenbruk av materiell, lokale matprodukter og god kildesortering er noen av årsakene til at julemarkedet har fått utmerkelsen Miljøgodkjent arrangement.

Bergen Julemarked er et Miljøgodkjent arrangement

Gjenbruk av materiell, lokale matprodukter og god kildesortering er noen av årsakene til at julemarkedet har fått utmerkelsen Miljøgodkjent arrangement.
2. november 2023 Tekst: Thomas Ottesen

Tekst: Ann-Mari Gregersen / Syde AS

– Utmerkelsen er viktig. Den bevisstgjør både egen organisasjon, utstillerne og leverandørene på valgene vi tar, sier Morten Dahl Sebjørnsen, prosjektleder Bergen Julemarked og Bergen Sentrum AS.

Unngår årstall

Det er flere krav som må til for å få diplom og utmerkelsen fra organisasjonen Foundation for Environmental Education, som tilbyr internasjonale programmer for miljøsertifisering i 73 medlemsland. Fra innkjøp, mat og drikke til avfall og transport. Så når du kommer som gjest på markedet, er det mange små og store valg som er tatt på vegne av miljøet.

– Vi har et stort fokus på gjenbruk. Vi tar for eksempel vare på alt vi bruker av materialer til å bygge opp neste års marked. Vi tar også vare på alt vi bruker av pyntegjenstander og bannere. Det vi eventuelt må produsere på nytt, har vi ikke årstall på. Dermed lever de lengre, sier Dahl Sebjørnsen.

Kortreiste produkter

Det stilles krav til mat og drikke for å få sertifiseringen. Har du allerede vært på markedet tidligere år, vet du at du får tilbud om å spise og drikke kortreiste produkter.

– Både produsenter og matleverandører oppfordres til å velge lokale råvarer så langt det er mulig. Vi oppmuntrer dem også til å ha et vegetar- eller veganervalg i utvalget. Det er også forbud mot engangsplast, både å selge og bruke. Generelt ønsker vi å kutte mest mulig ned på engangsemballasje. Bergen Julemarked serverer ingenting i det.

Noe kan en likevel ikke unngå skal kastes. Men da skal det til gjengjeld resirkuleres. Her er det en nyhet på markedet.

Enda bedre kildesortering

– Vi har alltid vært god på kildesortering og resirkulering. Det blir vi enda bedre på. Nytt i år er at vi også sorterer matavfall inne på området. I fjor samarbeidet vi med Matsentralen, og det ønsker vi å fortsette med også i år. Det betyr at utstillere som har mat til overs, ikke trenger å kaste den. Maten settes på et fryselager, slik at vi kan gi den videre fremfor å kaste den.

Foruten matsortering, kan publikum sortere i papp og papir, glass og metall, pant og blandet avfall. Målet er at det skal bli så lite som mulig av sistnevnte.

El-truck og egen WC-vogn

Transport er også et valg det tar aktive, gode valg for miljøet på.

– Der vi kan, bruker elektriske transportmidler. For eksempel har vi en el-truck, og ikke en dieseltruck. For publikums del er Bergen Julemarked midt i trafikk-knutepunktet for kollektivtrafikk generelt og bybanen spesielt.

Julemarkedet har også et godt samarbeid med leverandørene

– I år har Smart Utleie gått til innkjøp av både en oppvaskvogn og en WC-vogn. Det har vi tidligere leid fra et dansk selskap, så i år unngår vi transport fra Danmark. I tillegg har vi i år leid kjøreplater lokalt fra Bergen Live. De har også tidligere blitt transportert fra Danmark. Ellers har Bergen kommune i høst gjort en stor utbedring av strømnettet på Festplassen. Det betyr at vi har god tilgang på miljøvennlig, lokal strøm til alle våre behov.

Ros til Bergen Julemarked

Prosjektleder Linda Cecilie Dale hos FEE skryter Bergen sentrums tiltak.

– Vi har inntrykk av at Bergen julemarked er opptatt av kvalitetsprodukter og lokale produsenter. De har også mange fraksjoner for avfallshåndtering, slik at søppelet blir gjenvunnet. Her blir god og tydelig informasjon ut mot publikum særdeles viktig. Videre så har de en plan for å redusere matsvinnet ved å samarbeid med Matsentralen.

Hun har miljøgodkjent 16 arrangement så langt i år. Det som hun mener er viktig for alle, er kommunikasjon ut mot publikum.

– Få de med på å dra i riktig retning, slik at miljøbelastningen ved et arrangement blir så lavt som mulig. Oppfordre til kollektivtransport, tydelig merking for kildesortering, ha lokale matprodusenter og klimavennlig matretter som tilbud og ha en plan for å redusere matsvinnet, sier Dale.

Gjenbruks-kopp

Bergen Julemarked gjør det de kan, og oppfordrer derfor deg som publikum til å være med på laget.

– Du får drikken servert i den offisielle Bergen Julemarked-julekoppen med årets unike motiv. Det er et påslag på julekoppen, men deretter får du rimeligere drikke ved gjenbruk. Julekoppen er laget for å kunne brukes daglig året rundt, også når julemarkedet er ferdig. Bra for både lommebok og miljøet! avslutter Morten Dahl Sebjørnsen, prosjektleder Bergen Julemarked og Bergen Sentrum AS.

FEE Norway

En privat ideell stiftelse som drives på ikke-kommersiell basis. Følgende programmer er aktive i Norge: Grønt Flagg, Blått Flagg og Green Key, samt den nasjonale ordningen Miljøgodkjent arrangement.

For å bli Miljøgodkjent arrangement må en oppfylle krav innen planlegging og kommunikasjon, innkjøp, mat og drikke, avfall, energi og klima, transport, vann og eventuelt øvrige. Her kan du se øvrige godkjente arrangement.

Stiftelsen FEE Norway har vært en del av det internasjonale FEE (Foundation for Environmental Education) nettverket siden 1998. FEE eier og drifter de internasjonale programmene Blått Flagg (Blue Flag), Grønt Flagg (Eco-Schools), Green Key, Lære om Skogen (Learning about forest) og YRE (Young Reporters for the Environment).